University / Research

* Company:

RECITYMAGAZINE

* I'm also a:

Editor

Description:

RECITY magazine invites architects, designers, artists, students, scientists and individuals of all backgrounds to explore, research and investigate new design paradigms and urban visions.







08FEB 2012

ICD/ITKE Research Pavilion 2011 / University of Stuttgart

Posted in University / Research - Stuttgart University / ICD by University / Research | Tags: Germany, University

In summer 2011 the Institute for Computational Design (ICD) and the Institute of Building Structures and Structural Design (ITKE), together with students at the University of Stuttgart have realized a temporary, bionic research pavilion made of wood at the intersection of teaching and research.

© ICD
The project explores the architectural transfer of biological principles of the sea urchin’s plate skeleton morphology by means of novel computer-based design and simulation methods, along with computer-controlled manufacturing methods for its building implementation. A particular innovation consists in the possibility of effectively extending the recognized bionic principles and related performance to a range of different geometries through computational processes, which is demonstrated by the fact that the complex morphology of the pavilion could be built exclusively with extremely thin sheets of plywood (6.

© ICD
5 mm). BIOLOGICAL SYSTEM The project aims at integrating the performative capacity of biological structures into architectural design and at testing the resulting spatial and structural material-systems in full scale.

© ICD
The focus was set on the development of a modular system which allows a high degree of adaptability and performance due to the geometric differentiation of its plate components and robotically fabricated finger joints. During the analysis of different biological structures, the plate skeleton morphology of the sand dollar, a sub-species of the sea urchin (Echinoidea), became of particular interest and subsequently provided the basic principles of the bionic structure that was realized.

© ICD
The skeletal shell of the sand dollar is a modular system of polygonal plates, which are linked together at the edges by finger-like calcite protrusions.

© ICD
High load bearing capacity is achieved by the particular geometric arrangement of the plates and their joining system. Therefore, the sand dollar serves as a most fitting model for shells made of prefabricated elements.

© ICD
Similarly, the traditional finger-joints typically used in carpentry as connection elements, can be seen as the technical equivalent of the sand dollar’s calcite protrusions. MORPHOLOGY TRANSFER Following the analysis of the sand dollar, the morphology of its plate structure was integrated in the design of a pavilion.

© ICD
Three plate edges always meet together at just one point, a principle which enables the transmission of normal and shear forces but no bending moments between the joints, thus resulting in a bending bearing but yet deformable structure. Unlike traditional lightweight construction, which can only be applied to load optimized shapes, this new design principle can be applied to a wide range of custom geometry.

© ICD
The high lightweight potential of this approach is evident as the pavilion that could be built out of 6.

© ICD
5 mm thin sheets of plywood only, despite its considerable size. Therefore it even needed anchoring to the ground to resist wind suction loads.

© ICD
Besides these constructional and organizational principles, other fundamental properties of biological structures are applied in the computational design process of the project: •Heterogeneity: The cell sizes are not constant, but adapt to local curvature and discontinuities. In the areas of small curvature the central cells are more than two meters tall, while at the edge they only reach half a meter.

© ICD
•Anisotropy: The pavilion is a directional structure. The cells stretch and orient themselves according to mechanical stresses.

© ICD
•Hierarchy: The pavilion is organized as a two-level hierarchical structure. On the first level, the finger joints of the plywood sheets are glued together to form a cell.

© ICD
On the second hierarchical level, a simple screw connection joins the cells together, allowing the assembling and disassembling of the pavilion.

© ICD
Within each hierarchical level only three plates – respectively three edges – meet exclusively at one point, therefore assuring bendable edges for both levels. COMPUTATIONAL DESIGN AND ROBOTIC PRODUCTION A requirement for the design, development and realization of the complex morphology of the pavilion is a closed, digital information loop between the project’s model, finite element simulations and computer numeric machine control.

© ICD
Form finding and structural design are closely interlinked. An optimized data exchange scheme made it possible to repeatedly read the complex geometry into a finite element program to analyze and modify the critical points of the model.

© ICD
In parallel, the glued and bolted joints were tested experimentally and the results included in the structural calculations. The plates and finger joints of each cell were produced with the university’s robotic fabrication system.

© ICD
Employing custom programmed routines the computational model provided the basis for the automatic generation of the machine code (NC-Code) for the control of an industrial seven-axis robot.

© ICD
This enabled the economical production of more than 850 geometrically different components, as well as more than 100,000 finger joints freely arranged in space. Following the robotic production, the plywood panels were joined together to form the cells.

© ICD
The assembly of the prefabricated modules was carried out at the city campus of the University of Stuttgart. All design, research, fabrication and construction work were carried out jointly by students and faculty researchers.

© ICD
The research pavilion offered the opportunity to investigate methods of modular bionic construction using freeform surfaces representing different geometric characteristics while developing two distinct spatial entities: one large interior space with a porous inner layer and a big opening, facing the public square between the University’s buildings, and a smaller interstitial space enveloped between the two layers that exhibits the constructive logic of the double layer shell..

© ICD


City:
Stuttgart


Design team:
Institute for Computational Design – Prof. Achim Menges
Institute of Building Structures and Structural Design – Prof. Jan Knippers;

Concept & System Development:
Oliver David Krieg, Boyan Mihaylov;

Detail Design & Fabrication & Construction:
Peter Brachat, Benjamin Busch, Solmaz Fahimian, Christin Gegenheimer, Nicola Haberbosch, Elias Kästle, Oliver David Krieg, Yong Sung Kwon, Boyan Mihaylov, Hongmei Zhai;

Scientific Development:
Markus Gabler (project management), Riccardo La Magna (structural design), Steffen Reichert (detail design), Tobias Schwinn (project management), Frédéric Waimer (structural design)


Status:
Completed






© ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD © ICD

Comments

No comments